Endüstri 4.0
Endüstri 4.0 terimi, Almanya'da kamu tarafından finanse edilen projeler için hemen hemen her sektörle ilgili ticaret fuarında, konferansta veya bildiride yaygın olarak kullanılmaktadır. 2011 yılında Hannover'deki ilk fuarda söylenmiş ve birçok tartışmayı beraberinde getirmiştir
Endüstri 4.0
Endüstri 4.0; Birçok şirket, araştırma merkezi ve üniversite için birinci öncelik olmasına rağmen, terimin genel kabul görmüş bir tanımı yoktur (Hermann vd., 2016: 3).
Endüstri 4.0 terimi, Almanya'da kamu tarafından finanse edilen projeler için hemen hemen her sektörle ilgili ticaret fuarında, konferansta veya bildiride yaygın olarak kullanılmaktadır. 2011 yılında Hannover'deki ilk fuarda söylenmiş ve birçok tartışmayı beraberinde getirmiştir (Drath & Horch, 2014: 56).
“Endüstri 4.0” terimi; şu anda bir sonraki sanayi devrimini gerçekleştirmek için kullanılıyor. Bu sanayi devrimi, insanlık tarihindeki diğer üç sanayi devrimi tarafından geri itildi. İlk sanayi devrimi, 18. yüzyılın ikinci yarısında başlayan ve 19. yüzyıl boyunca yoğunlaşan mekanik üretim tesislerinin tanıtılmasıydı. 1870'lerden itibaren elektrifikasyon ve iş bölümü (yani Taylorizm) ikinci sanayi devrimine yol açtı. 1970'lerde, ileri elektronik ve bilgi teknolojisinin üretim süreçlerinin otomasyonunu geliştirdiği “dijital devrim” olarak da adlandırılan üçüncü sanayi devrimiydi (Hermann ve diğerleri, 2016: 39). Dolayısıyla Endüstri 4.0'ın temel teknik altyapısı internet teknolojilerinin sektöre girmesiyle ortaya çıkmıştır.
(Drath & Horch, 2014: 57).
bugün internet; Kişisel bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonlar aracılığıyla bir milyardan fazla insanı ilgilendiriyor. Gelecekte, basit veya karmaşık sensörler ve mikro bilgisayarlar olabilen küçük cihazlar, ek bir güç kaynağına ve daha fazlasına ihtiyaç duymadan birkaç yıl veya on yıllar boyunca özerk olarak çalışma yeteneğine sahip olacaktır.
En önemlisi, çoğu cihaz (çoğunlukla kablosuz) internete bağlıdır (Lee & Lee, 2015: 431). İnternet ve mobil teknolojileri yüksek hızlı bağlantı ile birleştiren dijitalleşme, yerleşik iş modellerini değiştirmiştir (Zoroja, 2015: 2).
Özellikle üretimde verimliliği artırarak sanayilerin büyümesini sağlayan bu gelişmeler doğrultusunda; Daha hızlı, daha az hatalı, kaliteli ve daha az maliyetli bir üretim yapısı oluşturulmuştur.
Ayrıca yeni nesil üretim teknolojileri üretimde esneklik sağlamış ve dördüncü sanayi devriminin başlamasına neden olmuştur. Dijitalleşmenin getirdiği müşteri talep ve gereksinimlerindeki değişim, Müşterilerin
hızlı ve etkin bir şekilde buluşmasını sağlayan bu teknolojiler yardımıyla ürün veya hizmetler kişiselleştirilmeye başlanmıştır (Buhr, 2017: 5). Bu teknolojilerin sağladığı kişiselleştirilmiş ürün üretimini desteklemek için önceki satın alma davranışlarına dayalı tüketici tercihleri.
Büyük verilerden yararlanmak, yeni pazar fırsatları hakkında tahminlerde bulunurken ve yeni pazar fırsatlarını değerlendirirken yardımcı olur. Böylece inovasyon dönemlerinde aynı anda bilgiye dayalı fikirler üretmek mümkün olacaktır (Ovacı, 2017: 128).
Endüstri 4.0 sadece makinelerin iletişimiyle ilgili değildir; daha kapsamlıdır. Genetikten bilgisayar teknolojilerine kadar çeşitli bilim alanlarını etkiler. Bu devrimi öncekilerden farklı kılan özellikler; Teknolojideki gelişmelerin birbirini harekete geçirerek, koordinasyon içinde hareket ederek ve tüm alanların birbirinin etkisi altında gelişmesiyle bağlantısıdır (Bulut ve Akçacı, 2017: 54). Tablo 2, Endüstri 4.0'daki temel kavramları göstermektedir (akıllı fabrika,
ürün ve hizmetlerin geliştirilmesinde yeni sistemler, akıllı ürünler, dağıtım ve tedarikte yeni sistemler, insan ihtiyaçlarına uyum, siber-fiziksel sistemler, akıllı şehir, dijital sürdürülebilirlik) açıklamalarla verilmektedir (Roblek ve Krapež, 2016: 4). .
Endüstri 4.0'ın potansiyelleri şu şekilde özetlenebilir (Kagermann vd., 2013: 15-16):
Bireysel müşteri ihtiyaçlarını karşılama,
Esneklik sağlama,
Optimize karar verme,
Kaynak verimliliği ve etkinliğini sağlama,
Değer fırsatları yaratma, yeni hizmetler,
İşyerindeki demografik değişime cevap vermek,
İş-yaşam dengesini sağlamak.
Endüstri 4.0; Hizmet sektörü ve iş modelleri, güvenilirlik ve verimlilik, bilgi teknolojileri ve makine güvenliği, ürünlerin yaşam döngüsü, çalışanların eğitim ve becerileri, sosyoekonomik faktörler gibi alanlarda etkisinin olduğu düşünülmektedir. Özellikle insan kaynakları eğitimi Eğitim alanında yüksek standartlı becerilerin ön plana çıkacağı öngörülmektedir (Bonekamp & Sure, 2015: 33). Endüstri 4.0; Yatırım koruması, istikrar, veri gizliliği ve siber güvenlik gibi bazı temel gereksinimlere ihtiyaç duyar. Endüstri 4.0'ın ayırt edici bileşenleri; hız, genişlik ve derinlik sistem etkisi olarak üçe ayrılır.
Endüstri 4.0 ile ilgili sözler; Drath ve Horch (2014), Endüstri 4.0'ın bir başarı mı yoksa bir abartı mı olduğunu tartıştı. Roblek ve tryed (2016), endüstri 4.0 için katma değer yaratmak için internet teknolojilerine odaklanmıştır.
Daha kısa geliştirme süreleri ve dolayısıyla daha kısa geliştirme süreleri ile Endüstri 4.0'ın temellerine daha güvenilir bir şekilde ulaşmayı hedefleyen Koçsi ve Oláh (2017); Bir kereste üretimi için üretim paneli kesme işlemine bir robotun uygulanması araştırıldı. Morrar ve deneysel (2017), endüstri 4.0 ve teknoloji yayılımının teknik yönlerini ve ekonomik etki açısından neyin alakalı olması gerektiğini belirledi. Böyle bir dönüm noktasıyla başa çıkmak da kolay değil; kapsamlı ve sürdürülebilir sistemlerin bütünsel bir çözüm çeşitliliğini savundu. Çalışmalarında, sürekli proaktif ve dolayısıyla zamanında sürdürülebilir stratejilerle yenilik ve sosyal yenilik arasındaki etkileşimi gösterebilecek bir çerçeve önerdiler.
ÇÖZÜM
Bugün, dünya üzerinde bir dünyada yaşıyoruz. Tanıdık güç yapısı büyük değişiklikler geçiriyor. Bağlantı ve uygulamaları içeren internet, bu güçlerin büyüklerinden alınmıştır. Bu oranları artırdı ve sektörü yaktı.
Büyüme, küreselleşme ve ekonomik teknoloji, küçüklük, rekabet ve küresel ölçekte büyüme ile sağlanır. Endüstri 4.0, dijital sanayi devrimi; Bilişim teknolojileri ve sanayinin ortak bir bütünüdür; İmalat ve mühendislikte sanayi devrimini temsil eder.
Birbirini algılayıp analiz edebilen ve yapay zeka ile birlikte insanlaştırabilen robotların üretimi sayesinde; 3D yazıcılar, fabrikalardan evlere kadar üretimi azaltır; daha ucuz, daha kaliteli ve daha hazırlıklı üretiyoruz.
Günümüz markalarına olan bağlılığı kısaca açıklar. “Yeni ağır” diyor ve isteklerde bulunuyor. Pazarlama 4.0'ın alternatif kanallarından biri olan sosyal medya çok değerli. Bu konuda elde edilebilecek açıdan bakıldığında, uygun bir gelişim içinde olanlar
açı değiştirir. İşletmelerin eğitimleri tanıması ve mevcut eğitimlere dahil edebilecekleri eğitimlere uygun ürün/hizmetler geliştirmesi gerekmektedir.
Referanslar:
Ertuğrul, İ. & Deniz, G. (2018). 4.0 Dünyası: Pazarlama 4.0 ve Endüstri 4.0. BEÜ SBE Derg., 7(1), 158-170.
Aybek, HSY (2017). Üniversite 4.0'a Geçiş Süreci: Kavramsal Bir Yaklaşım. Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi, 3(2), 164-176.
Bonekamp, L. & Sure, M. (2015). Endüstri 4.0'ın İnsan Emeği ve İş Organizasyonu Üzerindeki Sonuçları. İş ve Medya Psikolojisi Dergisi,
6(1), 2015, 33-40.
Buhr, D. (2017). Endüstri 4.0 için Sosyal İnovasyon Politikası, Almanya: FriedrichEbert-Stiftung.
Bulut, E. & Akçacı, T. (2017). Endüstri 4.0 Ve İnovasyon Göstergeleri Kapsamında Türkiye Analizi. ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi (ASSAM- UHAD), 7, 50-72.
Drath, R. & Horch, A. (2014). Endüstri 4.0: Hit veya Hype. IEEE Endüstriyel Elektronik Dergisi, 8(2), 2014, 56-58.
KAPSAMLAR:
2 . AKILLI ÜRETİM VE YÖNETİM
3 . LOJİSTİK VE OPERASYON ARAŞTIRMASI
ALAN 1: ENDÜSTRİ 4.0
- Yapay Zeka ile Geliştirilmiş Siber-Fiziksel Sistemler
- Ergonomi ve İnovasyon
- Sanal İşletmeler ve Birlikte Çalışabilirlik
- Bulut Tabanlı Üretim Teknolojileri
- Akıllı Üretim Sistemleri ve Ağ
- Enerji Verimliliği ve Yeşil Üretim
- Akıllı Tasarım ve İmalat
- Endüstride Bilgi Yönetimi
- Endüstriyel Otomasyon ve Robotikte Yeni Gelişmeler
- nanoteknoloji
- Adaptif Sistemler
- Katmanlı üretim (AM)
- Gelişmiş robotik
- Aracılar ve Çoklu Etmen Sistemleri
- Yapay zeka
- Artırılmış ve sanal gerçeklik (AR/VR)
- Arttırılmış gerçeklik
- Büyük veri
- biyoinformatik
- Hücresel Ağlar
- Bulut bilişim
- Endüstri 4.0 için Bulut Bilişim
- bilişsel bilgi işlem
- Bilgisayar görüşü
- Bağlama Duyarlı Yaygın Sistemler
- Çapraz Katman Optimizasyonu ve Kontrolü
- Siber-fiziksel Sistemler
- Siber-fiziksel sistemler (CPS)
- Veri Merkezi Ağı
- Veri madenciliği
- Derin Öğrenme
- Gecikme Toleranslı Ağlar
- Ekosistem & Altyapı,
- Uzman sistemler
- Bulanık mantık
- Ağlarda Oyun Teorisi
- Coğrafi Bilgi Sistemleri
- Hibrit ve Doğrusal Olmayan sistem
- Endüktif Öğrenme
- Endüstriyel Büyük Veri
- Endüstriyel Nesnelerin İnterneti
- Endüstri 4.0 Fabrika
- Akıllı ve Bilgi Tabanlı Sistem
- Akıllı Kontrol
- Hizmetlerin İnterneti
- Nesnelerin İnterneti (IoT)
- İzinsiz giriş tespiti
- Yerelleştirme ve Konum Tabanlı Hizmetler
- Makine öğrenme
- MIMO tabanlı Ağ
- Mobil Bulut Bilişim
- Mobil bilgisayar
- Doğal Dil İşleme
- Ağ yönetimi
- Ağ Ölçümü ve Analizi
- Tahmine Dayalı Analitik
- Hizmet Kalitesi ve Kaynak Yönetimi
- Robotik ve Otomasyon
- Sinyal işleme
- Endüstri 4.0 için Destek Sistemi
- Nesnelerin endüstriyel interneti (IIoT)
- Nesnelerin interneti (IoT)
- Araç Ağları
- Sanal gerçeklik
- Kablosuz Sensör Ağları
ALAN 2: AKILLI ÜRETİM VE YÖNETİM
- Üretim Planlama, Çizelgeleme ve Kontrol
- Emniyet, Güvenlik ve Risk Yönetimi
- Proje Yönetimi
- Yaşayan Üretim Sistemleri
- Sistem Modelleme ve Simülasyon
- Veri analizi
- İş Süreci Modelleme
- CAD/CAM
- Katmanlı üretim
- Kalite Kontrol ve Yönetim
- Üretim Tesisi Kontrolü
ALAN 3: LOJİSTİK VE OPERASYON ARAŞTIRMASI
- Operasyon Optimizasyonu
- Bilişim Uygulamaları
- Büyük Veri ve Lojistik
- Kurumsal Kaynak Planlama
- Tedarik Zinciri ve Lojistik Mühendisliği
- Lojistikte Dijital İş Ekosistemleri
- Lojistikte Semantik Birlikte Çalışabilirlik
- Siber-Fiziksel Lojistik Sistemler
ALAN 4: AKILLI SİSTEMLER
- Akıllı Şehirler
- Akıllı İletişim Sistemleri
- Akıllı Cihazlar ve Ürünler
- Akıllı fabrikalar
- Akıllı Lojistik
- Akıllı üretim
- Akıllı Üretim
- Akıllı Evler